Информация за дестинации в
РУМЪНИЯ

Полезна информация:
Официално наименование:
Румъния
Площ: 238 391 кв. км.
Население: 19 759 968 души (2016 г.)
Официален език: румънски
Столица: Букурещ
Валута: румънска лея (RON)
Климат: умерен
Тел. код: +40Румъния ще Ви плени с магическите си замъци, средновековни градове, красиви планински курорти и исторически забележителности! Веднъж посетите ли я непременно ще я обикнете!

Румъния се намира в Югоизточна Европа. Най – високата точка в страната е връх Молдовану (2 544 метра), разположен в Трансилванските Алпи. Карпатите е другата голяма планинска верига на територията на Румъния. Останалата част от страната е предимно равнинна. В по – голямата си част румънските гори са незасегнати от човешка дейност. Това има и своето обяснение – около половината от цялата европейска популация на кафяви мечки и сиви вълци се намира в Румъния. Най- плодородната територия в страната, разбира се, е Северна Добруджа. Голямо е разнообразието на растителни и животински видове. Страната разполага с множество природни паркове и резервати, най- големия от които е делтата на р. Дунав, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Освен с разнообразните природни забележителности, Румъния може да се похвали и с богатата си история. Преди около 2 500 години на територията на днешната ни северна съседка се заселва тракийското племе даки, в последствие територията попада под владенията  на Римската империя. А през Средновековието се оформят три княжества – Влашко, Трансилвания и Молдова. През 16-ти век страната пада под Османско робство. Независимостта си печели през 1878 г. Близо 40 години Румъния е била комунистическа държава, под управлението на Чаушеско.

Всичко това – красивите природни забележителности, пъстрата история и множеството архитектурни забележителности, превръщат Румъния в желана туристическа дестинация.

Тук успешно се развиват – морски, културно-исторически, еко и градски туризъм.

На територията на румънското черноморското крайбрежие са разположени няколко морски курорта със сравнително малки хотели, с архитектура напомняща за социалистическия строй. Характерно за летния сезон в Румъния е, че е сравнително кратък (около 3 месеца), това се обяснява с географското разположение на страната, заемаща северна част от крайбрежието на Черно море. Най – големият морски курорт в Румъния е Мамая, разположен в близост до град Констанца.

Що се отнася до зимните курорти, по – голямата част от тях са разположени в Карпатите – Пояна Брашов, Синая, Бущени и др. Ски курортите на Румъния предлагат сравнително добри условия за практикуване на ски спортове, за любителите на природата пък, планината осигурява прекрасни гледки и възможности за разходка.

Интересна и разнообразна е и румънската национална кухня, повлияна от  живота и бита на множеството народи населявали територията й. Сред специалитетите са мамалигата и пифтието. Мамалигата придобива популярност по време на окупацията на Добруджа. Приготвя се от царевично брашно, поднася се залята със сирене, червен пипер и олио. Много наподобява българския качамак. Пифтието е особено популярно по време на коледните празници – приготвя се от желирани късове свинско месо. Любителите на месните продукти не бива да пропускат дегустацията на традиционните румънски колбаси. Често овкусени с чесън и различни подправки, те имат прекрасен вкус и са чудесно мезе за местната румънска бира.

Румънците са изключително набожни (90% от населението изповядва православното християнство), сравнително гостоприемни и по – голямата част от тях говорят свободно английски език.

Много са местата, които заслужават да бъдат посетени в Румъния.

...