Дестинация

Бургас, Дидимотихо, Одрин, Бургас

Дати

13.07.2024
03.08.2024

Цена

145 лв

Място на потегляне

Бургас Варна Добрич

Орестиада – най – новият град в Гърция

Дидимотихо – градът на замъците, митовете и легендите

Одрин – градът на фонтаните, пехливанските борби и плодовите сапунчета.

 

ПРОГРАМА

Варна – Мезек – Орестиада – Дидимотихо

    1 ДЕН  Отпътуване от Добрич-стоматологията в 03.00 ч., от Варна -Антим 1 в 04.00 ч. от Бургас/бензиностанция OMV /до МЕТРО в 06.30 ч.за с. Мезек и посещение на средновековната Византийската крепост „Неузетикон” от края на ХІ в., която се издига на възвишението Калето над селото. Мезешката крепост е едно от най-добре запазените укрепления в Родопите и в цяла България. Крепостта е имала функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда. Намира се само на 1 км от гръцката граница. От нея се разкрива красива панорамна гледка. От там се вижда и внушителната Тракийска куполна мавзолейна гробница в могилата Малтепе от средата наIV век пр. Хр., която по своите размери се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега. Тя е открита случайно през 1931 г. и е проучена от проф. д-р Богдан Филов. До входа и се стига по коридор, в който е изложена постоянна холографска експозиция, пресъздаваща намерените в гробницата находки чрез огледално-рефлексни холограми.

Отпътуване в посока Гърция и преминаване през ГКПП Капитан Петко Войвода / Орменио. Продължаваме към Орестиада , най-новият и най-северен град в Гърция, намиращ се почти в края на област Еврос, близо до границата с Турция. Това е вторият по големина град на областта, след областния център Александруполис. Средище на обществения живот в града е централният му площад – цветен, с впечатляващ фонтан. От едната му страна го краси бюстът на Георгиос Стататос, борец от националната съпротива, а в центъра му се издига внушителната статуя на Вселенския патриарх Кирил VI, който през 1821 г е обесен в Адриануполи.  Свободно време за  разходка и кафе. Отпътуване Дидимотихо. Настанянане в хотела. Посещение на  православния храм „Света Богородица Елефтеротрия“ (Освободителка) и Етнографския музей на Дидимотихо. На градския площад се намира и джамията, построена по времето на султан Баязид I през XIV век. Близо до града върху хълм, наречен Светия камък се намират и разкопките на древния римски град Плотионополис, основан от император Τраян, който нарекъл селището на името на съпругата си Плотина. Дидимотихо е най-големият оцелял византийски град и един от най-значимите византийски паметници на територията на Гърция. Посещение на Византийската крепост, калето с двете („дидими” – близначни, откъдето е и етимологията на името на града) укрепителни стени, която се извисява над града. Запазени са по-голямата част от отбранителните зидове с дължина от около 1000 m, както и 24 от 26-те оригинални кули. Там могат да се видят и редицата църкви, жилищни сгради изсечени в скалата пещери, използвани за съхранение на жито, вода и др. Свободно време. Вечеря ( по желание и допълнително заплащане) в гръцка таверна. Нощувка.

 

Дидимотихо, Одрин, Варна

2 ДЕН   Закуска. Отпътуване за гр. Одрин , намиращ се само на 1 ч. от Дидимотихо. Посещение на Музея на здравето – огромен, впечатляващ комплекс, построен през 15 век от османския султан Баязид ІІ на брега на река Тунджа – с над 100 по-големи и по-малки куполи и две огромни, островръхи минарета. През 2004 год. печели приз „Европейски музей на годината”. Основната част от комплекса е болница, но в него има още медицинско училище /медресе/, джамия, приют за гости, турска баня, кухня.  Восъчни фигури по подобие на Мадам Тисо пресъздават историята на древната медицина.

Посещение на българската църква „Св. Св. Константин и Елена” – най-старата българска църква в Одрин, построена през 1869 г. с разрешението на местния паша и със средства на българската общност.

Ще видим най-посещаваната забележителност в града джамията на султан Селим II – шедьовъра на архитект Синан, славеща се с красивите си мраморни резби, керамични мозайки и най-високите минарета в страната.  Първоначално джамията е имала 1000 прозорци, но са зазидали единия поради вярването, че 999 е магическо.

Свободно време в центъра на Одрин за шопинг, обяд…….
Следва посещение на Мол Ераста и складовете за перилни препарати.

Отпътуване за България през ГКПП Лесово. 

Офертата не включва:

 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Посещение на таверна -35 евро;
 • Медицинска застраховка за лица над 70 г. – 2 лв. на ден;
 • Такса хотел- 3 евро на стая на вечер;
 • Разходи от личен характер;

 

 

 

От 01.01.2024 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса ,която се заплаща лично от туристите на място в хотела:

 • За 3* хотели-3 евро/стая/ нощувка

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

 • * Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД  ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 0370010004374  гр. ВарнаОфертата включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в Дидимотихо;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • Посещение на Средновековна византийска крепост в Мезек -(без включена входна такса);
 • Посещение на Орестиада;
 • Посещение на Дидимотихо;
 • Посещение на Одрин;
 • Медицинска застраховка за лица до 69.99 г.
Вход Регистрация