Дестинация

Варна, Котел, Жеравна, Варна

Дати

16.06.2024
20.07.2024

Цена

50 лв

Място на потегляне

Варна ДобричТръгване от Добрич-стоматологията в 06.00 ч.Варна, ул. Антим 1 в 07:00ч и от Шумен (пети километър) в 08:00ч за град Котел. Пристигане около 10:00ч.

Котел е град на възрожденската архитектура, запазил едни от най-добрите образци на дървената народна къща от късното Възраждане. През втората половина на XVIII и XIX век, благодарение на развитието на множество занаяти, градът бързо се разраства и просперира. Наброявал е около 1 200 къщи. Ще посетим Пантеона на Георги Сава Раковски. Ще се запознаете отблизо с делото и живота на този велик български деец. В основната експозиционна зала е показан мраморният саркофаг на Г. С. Раковски. Върху него са поставени бронзово знаме с думите Свобода или смърт и копие от сабята на революционера. В зала Революционери се проследява жизненият път на Раковски, неговата публицистична и революционна дейност. Един от най-интересните експонати е бронзовата скулптура Възкресение. Интерес представляват ковчежето, в което са пренесени костите на Раковски, дневника на великия българин, личното му оръжие и колекция от оръжия от Руско-турската освободителна война. Ще посетим и друга интересна забележителност – Природонаучния музей, които е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Музеят разполага с 30 000 експоната и е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Създаден е от местния учител Васил Георгиев. В експонатите са включени: висши растения, риби, земноводни, птици, бозайници, влечуги и насекоми. Ще разполагате и със свободно време за самостоятелна разходка, снимки и обяд.

Отпътуване за  село Жеравна. Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с добре запазени и възстановени възрожденски къщи, изографисани с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. 172 от къщите в селото са обявени за паметници на културата. В селото са реставрирани 150 обекта, сред които е и църквата Св. Николай, построена през 1834 г. В нея е подредена богата експозиция от икони, каменна пластика и църковна утвар. Ще посетим една от най-големите забележителности на Жеравна – родната къща на големия български писател Йордан Йовков. В нея Йовков е живял до 13-ата си годишнина, когато цялото семейство се е преселило в Добруджа. През 1957 г къщата е превърната в музей, отразяващ обстановката, в която е израснал писателят. Експозицията, съставена от негови документи, ръкописи и снимки, разказва за живота и дейността на Йордан Йовков. Акцент в експозицията е писалката, с която Йовков пише Старопланински легенди. Този сборник разкази е вдъхновен именно от родния край на автора. В двора, изпълнен със зеленина, е издигнат паметник, на който Йовков е изобразен седнал на стол и потънал в мисли. Йордан Йовков пише за деца и възрастни. Книгите му са преведени на повече от 20 езика.

Отпътуване за  Варна. Пристигане в града около 20:00 ч.

Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия, с цел спазване работното време на обектите.

По желание и срещу доплащане:

• Входни такси на посещаваните обекти:
– Природонаучния музей в Котел – 4лв за възрастен, 2лв за дете или пенсионер;
– Пантеона на Георги Раковски – 4лв за възрастен, 2лв за дете или пенсионер;
– Къщата музей на Йордан Йовков – 3лв за възрастен, 1.50лв за ученик.

Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

Забележки:

Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.

* Възможно е разместване в графика на провеждане на допълнителните мероприятия с цел спазване работното време на обектите.

* Входните такси са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна

 

* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.

* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е между 3% и 8% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

Туроператор“ Рубина Травел“ ООД има сключен договор по чл.97, ал.1 от ЗТ със ‘Отговорност на Туроператора’ с ЗД ”ЕВРООИНС „ Сертификатът към застрахователната полица е с номер, 03700100004986 гр. Варна.Офертата включва:

  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Посещение на гр.Котел;
  • Посещение на село Жеравна;
  • Медицинска застраховка за лица до 69,99 г.
Вход Регистрация