Информация за дестинации в
БЪЛГАРИЯ

Полезна информация:
Официално наименование:
Република България
Площ: 111 хил. кв.км.
Население: 7 364 570 (2011г.)
Официален език: български
Столица: София
Валута: български лев (BGN)
Религия: православно християнство
Часова зона: UTC+2
Климат: умероноконтинентален
Тел. код: +359България ще ви плени с красивата си природа, интересните забележителности и неподправената гостоприемност на местните жители. Потопете се в приказната атмосферата на тази приказна дестинация – България.

България се намира в Югозападна Европа, в североизточната част на Балканския полуостров. Специфичното й географско положение я поставя на кръстопът между Европа, Азия и Африка. Характеризира се с изключително богато разнообразие- на сравнително малката й по площ територия се намират множество неповторими природни забележителности.

Красивите планини, многобройните минерални извори и широките плажни ивици са едни от основните предпоставки за успешното развитие на туризма в страната.

И не само това прави България желана туристическа дестинация- населявана още от дълбока древност, страната има изключително богата история, уникални традиции, бит и култура. Всички нации живели по българските земи- траки, римляни, славяни и българи оставят свой отпечатък в световно културно и историческо наследство. Не случайно тук се е зародила и първата европейска цивилизация. Останките от тракийската, елинската и римската култура са многобройни.

Атрактивни за туристите са и различните местни ритуали и обичаи, много от които са характерни само за определени райони в страната. Такива са: нестинарството – един от най-древните ритуали в страната, представлява ходене с боси крака по жарава; кукерството – ритуалът се извършва от мъже, които се обличат в костюми, слагат страшни маски и връзват чанове на кръста си- по този начин прогонват студа и злите духове, носят плодородие и благоденствие; ладуването е друг празничен обред, чрез него младите неомъжени девойки са гадаели кой ще бъде бъдещият им жених. Множество са ритуалите и обредите, характерни за България. Със сигурност е изключително преживяване да присъствате на такъв обичай и да се потопите в атмосферата на местните празници и традиции.

Предпоставка за едно приятно прекарване в България, несъмнено е и изключително вкусната и разнообразна местна кухня. Не пропускайте да опитате традиционните за страната баница, таратор, мусака, чеверме, гювечета, и не на последно място местната силно алкохолна напитка – ракията. Сред традиционните хранителни продукти, с които е известна страната в цял свят се нареждат още киселото мляко и бялото саламурено сирене.

В България може да опитате и разнообразни месни колбаси и деликатеси. Най- популярните сред тях са суджукът и еленският бут (приготвен от осолено свиснко месо). Такива деликатеси се консумират с хубаво вино, а в България висококачественото вино е в изобилие. Това се дължи както на уникалния климат и плодородни почви, така и на специфичните за района сортове грозде.

Богато е и разнообразието от сладки изкушения, което предлага местната кухня.

България е една невероятна туристическа дестинация, страна подходяща за посещение целогодишно. Предлага прекрасни възможности за развитие на морски, планински, религиозен културен и познавателен туризъм.

Ето и едни от основните забележителности по региони:

Северно Черноморие – характерно за региона е, че летният сезон е по-кратък в сравнение с този по южното черноморие, а температурите по правило са винаги по-ниски с 2-3 градуса.

Тук може да посетите нос Шабла – най- източната част на страната. Тук се намира и най- стария морски фар в страната – Шабленския фар, висок 31 м. Мястото изключително приятно за спокойна разходка – гледката е прекрасна, а морската вода кристално чиста.

На 12 км. от морския град Каварна се намира още едно приказно място – нос Калиакра. Интересен е произходът на името му. Една от легендите разказва за 40 девойки, които връзват косите си една за друга и скачат в морето, за да се спасят от османските поробители. Една от тях се казвала Калиакра. В началото на местността е издигнат паметник „Портата на 40-те девици“ в чест на девойките. Калиакра е и един от първите природни резервати на територията на България.

Град Балчик – градът е развито курортно селище, което предлага приятни възможности за почивка, пясъчни плажове с чисти и плитки води. Интересни забележителности в града са: Ботаническата градина, Архитектурно-парков комплекс „Двореца“- лятната резиденция на румънската кралица Мария и Етнографският музей. По крайбрежната алея има много заведения и барове.

Град Варна – наричат го морската столица на България. Историята му е хилядолетна, а забележителностите са в изобилие: Морската градина, Делфинариума, Астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник”, Варненският некропол – най-старото златно съкровище в света, Народна библиотека „Пенчо Славейков”, Варненски археологически музей, Военно-морски музей, Етнографски музей, Музей на Възраждането. В околностите на Варна се намират: Аладжа манастир – скален манастир, разположен в близост до к.к. Златни пясъци и Побитите камъни – единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа.

Варна е отправна точка за няколко морски курорта. Най – известните и посещаваните сред тях са Албена, Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци – плажните ивици са широки, покрити със ситен жълт пясък, водата е чиста, а курортите са добре устроени- с множество кафенета, заведения за хранене и нощни барове. Хотелите разполагат с добра материална база и предлагат качествено обслужване.

Южно черноморие – тук разнообразието от хотели и места за настаняване е сравнително по-голямо. Това се дължи както на по-дългия сезон, така и на значително по- големият брой курорти. Сред по- често посещаваните са:

Обзор – наричат го перлата на българското черноморие. Курортното градче притежава най – дългата плажна ивица в България и е прекрасно място за почивка. Интересни забележителности в близост са нос Емине – най-източната точка на Стара планина и средновековната крепост Козяк.

Слънчев бряг е най – оживеният морски курорт по южното черноморие. Предпочитана дестинация е от младите, заради оживения нощен живот и многобройните хотели. Курортът предлага идеални условия за водни спортове – водни ски, сърф, яхтинг, гребане, а също така и тенис, плажен волейбол, мини голф.

Свети Влас – курортът известен с новото си яхтено пристанище, даващо убежище на 300 яхти. Комбинацията от море, планина, спокойствие и уют, превръщат Свети Влас в желана дестинация за летен туризъм.

Несебър е обявен е за архитектурен и археологически резерват и е част от списъка на ЮНЕСКО. Освен приятни възможности за почивка, Несебър предлага и атрактивни за посещение забележителности. Интерес представлява старият град на Несебър. Множество са църквите в курорта. Несебър разполага още с Археологически и Етнографски музей.

Созопол – едно забележително място и най – старият град по българското черноморско крайбрежие. Днешният град е предпочитана дестинация, както от български, така и от чуждестранни туристи. Курортът предлага разнообразие от обекти за настаняване, ресторанти, дискотеки, както и отлични условия за практикуване на водни спортове.

В непосредствена близост до Созопол се намира и село Равадиново. Интересна забележителност там, е приказният замък „Влюбен във вятъра“. Макар и да няма историческа стойност (строежът му започва преди около 20 години) и да не може да се отнесе към определен архитектурен стил, замъкът привлича своите посетители с красивите градини, космополитния си характер и внимателното отношение към детайла. Веднъж прекрачили прага на замъка ще попаднете в един приказен свят на рицари, крале и отминали епохи.

Няма как да не споменем и най – големият град, разположен по южното българско черноморие – Бургас. Интересни забележителности в града са: Археологическият и Етнографският музей, Морската градина и Художествената галерия. В града има множество търговски центрове, магазини и приятни заведения за хранене и кафенета.

Пътувайки с корабче от Морска гара – Бургас, може да се насладите на още едно приказно място – малкото островче „Св. Анастасия“. Островът разполага с кафене, ресторант и музей, разказващ пъстрата история на това приказно късче земя.

Северна България – границата на северна България е естествена и преминава по течението на река Дунав – втората по дължина река в Европа. Интересни забележителности тук са градовете Русе, Плиска, Преслав, Велико Търново и Видин.

Град Русе е най – голямото българско пристанище на река Дунав. Историята му започва преди повече от 23 века, когато е бил населяван от траките. Заради специфичната си архитектура в стил барок и рококо, често е наричан „Малката Виена“. Атмосферата на града е прекрасна, а едни от най- интересните забележителности в Русе са: Историческият музей, Доходното сдание, Паметникът на свободата, Музеят на Калеопа, Музеят на железопътния транспорт.

В близост до Русе са разположени и манастирите Ивановски скални църкви и Басарбовски манастир- единственият действащ скален манастир на територията на България.

Град Плиска е бил централната резиденция на българските владетели, първата столица и най- многолюдният град на Средновековна България. Интересни за посещение са Историко- археологическият резерват Плиска – най- добре проучената част от старата средновековна столица – т. нар. Голяма базилика.

В Плиска се намира и Двора на Кирилицата, познат като музея на буквите. Галерията на комплекса разказва в картини историята на покръстването, създаването на кирилицата и признаването от християнския свят на църковните славянски книги.

Град Преслав – Велики Преслав е бил столицата на Първото българско царство. Градът е бил забележителен за времето си с изградената канализация и водоснабдяване. Днес най- голямата забележителност в района е Националният историко- археологически резерват и музей „Велики Преслав“.

Велико Търново – столицата на Второто българско царство. Днес най – интересната забележителност в града е крепостта Царевец. Тя представлява своеобразна възстановка на старопрестолната столица. Състои се от реконструиран дворец, патриаришия, чиито стенописи разказват българската средновековна историята и Балдуиновата кула.

Интерес представлява и единственото по рода си светлинно шоу в България – „Звук и светлина“. С помощта на светлинни ефекти, под съпровода на български фолклор, шоуто разказва историята на българската държава.

Самоводската чаршия в старата част на града ще ви плени с автентичната си атмосфера и старинни работилници. Тук се продават и многобройни ръчно изработени сувенири.

В близост до града се намира и местността Арбанаси със 144 запазени възрожденски къщи и църкви с богата архитектура и вътрешна украса, стенописи и дърворезба.

Град Видин – безспорно най- интересната забележителност в района е средновековната крепост „Бабини Видини кули“. Тя е и най- добре запазеното средновековно отбранително съоръжение в България. Строежът и започва по време на Второто българско царство, върху останките на античния град Болония. Днес за посещение са достъпни две от общо деветте кули на крепостта.

Централна България – многобройни са забележителностите, които може да посетите в централната част на страната. Ето и най- атрактивните:

Град Трявна – старата част на града е обявена за архитектурен резерват. Интересни забележителности са: Даскаловата къща, Часовниковата кула, църквата „Св. Архангел Михаил“, Славейковата къща и много много други. Трявна е средище на иконопис, дърворезба и самобитна архитектура.

Градът разполага с много приятни хотели, къщи за гости, кокетни кафенета и традиционни механи.

Етнографски комплекс “Етър“ – разположен в непосредствена близост до Трявна, в град Габрово. Етъра е първия по рода си музей в страната. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на Габровския край през Възраждането.

Само на 3 км. от комплекса се намира и Соколският манастир „Св. Успение Богородично“, където са се укривали много български четници, борили се за освобождението на България от Османско робство. Интерес представлява и чешмата с осем чучура, намираща се в двора на манастира, построена от бележития български майстор Кольо Фичето.

Град Казанлък е известен като Розовата долина на България. Районът на Казанлък се слави с вековни традиции при извличането на розово масло и други етерични масла. Интересни забележителности в града са: Казанлъшката тракийска гробница – стенописите в нея са с изключителна художествена стойност и Музеят на розата- в него може да проследите традиционното и съвременно производство на розово масло.

Западна България – малка част от забележителностите в тази част на страната са:

София – столицата и най- големият град в България. София разполага с богат асортимент от забележителности и места за посещение. Интерес представляват храм- паметникът„Александър Невски“- изграден в знак на признателност към руските войници, участвали в Руско – турската освободителна война, църквата „Св. Неделя“, Народният театър „Иван Вазов“, построен в бароков стил по проект на двама виенски архитекти, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – най-старото висше учебно заведение у нас, Съдебната палата – най – големият граждански архитектурен паметник, Президентството- интересна е смяната на караула пред сградата на всеки кръгъл час.

Допълнителна привлекателност към облика на София внася и непосредствената близост до планината Витоша. Тя предлага много добри условия за практикуване на зимни спортове. Има добре изградени екопътеки, за тези които просто обичат да се разхождат сред природата.

Градът развива успешно културен, познавателен и бизнес туризъм. София разполага с голям асортимент от хотели и места за настаняване. Заведенията за хранене, нощните барове и дискотеки са в изобилие.

Рилски манастир – той е част от световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Рилският манастир е най- големият и най-величествен манастирски комплекс в България.

Рилски езера – веригата на Седемте Рилски езера е най- дългата, най- живописната и най- посещаваната група езера в цялата страна. Намират се в Рила планина, в защитена местност. Водите им са кристално чисти, а спокойствието и красивите гледки, които разкрива местността ще ви очароват. Подходящи за посещение са от юли до септември.

Южна България – в тази част на страната се намират едни от най- популярните зимни курорти, разположени в планините Рила, Пирин и Родопи.

Рила планина предлага изключително приятни възможности за развитие на зимен туризъм.

Боровец е най- старият зимен курорт в България. Ски сезонът тук продължава от края на декември до началото на април. Ски училищата предлагат услуги и курсове за малки и големи. Хотелите в района осигуряват разнообразни възможности за почивка и забавление извън пистите. Много от тях имат закрити басейни и спа центрове. В Боровец има много барове и ресторанти, които предлагат като българска, така и европейска кухня. Други интересни зимни курорти в Рила планина са: Пничище, Мальовица и Семково.

Съседната на Рила планина, планината Пирин също предоставя прекрасни възможности за зимна почивка. Най- популярният курорт тук, безспорно е Банско. В ски зоната на курорта има много добри условия както за начинаещи, така и за напреднали скиори и сноубордисти. Доказателство за качествата на Банско като ски курорт е провеждането на кръгове от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Курортът е добре устроен предлага висококачествено хотелско настаняване, разполага с множество интересни механи и заведения за хранене.
Няма как да не споменем и планината Родопи и курорта Пампорово- тук има няколко ски училища за деца и възрастни.Интересна алтернатива за разходка е изкачването до връх Снежанка, където ще имате възможност да пиете по кафе от панорамния ресторант, разкриващ невероятна гледка към местността. В Пампорово има много ресторанти, механи и хотели. Ресторантите предлагат традиционни родопски ястия и международна кухня.

Други интересни места за посещение в южна България са:

Пловдив – град богат на история, архитектура и култура. Множество са останките от римско време – Античния театър и античния Форум са само част от тях. Интересен за посещение днес е старият град на Пловдив, с типичната възрожденска архитектура. Интерес представлява и археологическият комплекс „Небет тепе“.

Велинград е град изключително богат на минерални извори и заедно с благоприятния климат е предпочитано място за лечение на редица заболявания. Предпочитат го за почивка и заради добре изградените хотелски комплекси. Легендите разказват, че тук е живял и тракийският певец Орфей.

Мелник е най- малкият град на територията на страната и е обявен за архитектурен резерват. Природата на Мелник е прекрасна, а старинните къщи привличат със своята богата архитектура. Известен е още и с висококачествените, ароматни вина, които се произвеждат в района. Пейзажът на града е изключителен и се дължи на естествените природни образувания- мелнишките пирамиди.

Златоград – най- интересната забележителност в града е Етнографския-ареален комплекс „Златоград“. Най- общо представлява музей на открито и показва как е изглеждал града преди 100 години. В близост до Златоград се намира и археологическият средновековен комплекс Перперикон.Не пропускайте да се докоснете до красотата на това уникално място. Станете част от нашето голямо семейство, като изберете някоя от нашите оферти за почивки и екскурзии в България!