Информация за дестинации в
СЪРБИЯ

Полезна информация:
Официално наименование:
Република Сърбия
Площ: 77 470 кв.км.
Население: 7 076 372  (2016 г.)
Официален език: сръбски
Столица: Белград
Валута: сръбски динар (RSD)
Религия: православно християнство
Часова зона: UTC+2
Климат: умерен
Тел. код: +381Сърбия привлича своите посетители с красивите планински вериги, добре запазените манастири и множеството исторически паметници от отминали епохи. Обширни са полята засадени с лозя, от които местните приготвят висококачествени вина.

Сърбия е разположена в Югоизточна Европа, като по-голямата част от страната попадна на Балканския полуостров.

Страната привлича съвременните туристи с красиви планини, добре запазени манастири и множество исторически паметници от отминали епохи. Голям е броят и на обширните поля, засадени с лозя.

Туристическият летен сезон е от май до септември, а зимният от ноември до март. Страната предлага приятни възможности за развитие на ски, културен, природен и градски туризъм.

Като народ сърбите са гостоприемни, сърдечни и обичат да се веселят. Непременно трябва да опитате и традиционната сръбска кухня, която по-скоро може да се причисли към балканската. Ястията са разнообразни: супи – гъсти и  вкусни; често се приготвят и ястия от свинско месо и риба. Гювечът, сармите, сладките тестени изделия  са още малка част от разнообразната кухня. Разбира се, не бива да забравяме и най – известно сръбско ястие – плескавицата, част от прочутата сръбска скара. Приготвя се от кайма, изпечена на скара. В миналото, когато все още не е имало машини за мелене на месо, каймата за плескавиците, се е кълцала на ръка. И до ден днешен това е предпочитан метод от традиционалистите – готвачи, които твърдят, че по този начин ястията стават по-сочни.

Макар и не много популярна като туристическа дестинация, Сърбия има какво да предложи на своите посетители.

...