Информация за дестинации в
ТУРЦИЯ

Полезна информация:
Официално наименование:
Република Турция
Площ: 783 562 кв.км.
Население: 78 741 053  (2016 г.)
Официален език: турски
Столица: Анкара
Валута: турска лира (TL)
Религия: ислям
Часова зона: UTC+2
Климат: в раличните части: средиземноморски, планински, континентален, полупустинен
Тел. код: +90Турция е истински рай за туристите. Плажните ивици са сякаш безкрайни, морската вода е кристално чиста, а курортите добре устроени. Историческите и културни забележителности изобилстват, а местните обичаи и традиционната кухня внасят допълнителен чар към туристическия облик на страната.

Турция е разположена между континентите Европа и Азия. Само 3 % от  територията й попадат в югоизточната част на Балканския полуостров. Останалите 97 % са разположени в Азия.

Територията на страната обхваща излаз на три морета – Черно, Мраморно и Егейско. Характерно за азиатската част е, че е предимно планинска. Най – високата точка в страната е застиналият вулкан Арарат (5 165 м.)

Турция притежава изключително богата история. Територията на страната е била населявана още от дълбока древност. Полуостров Мала Азия, включващ по – голямата част от територията на съвременна Турция е една от най – отдавна заселените части на света. Тук са били разположени неолитните селища Чаталхьоюк, Гьобекли тепе, Мерсин и Троя –  едни от най – старите в света.

Що се отнася до историческото богатство на Турция, несъмнено, най – голям принос имат епохите на Римската и Византийската империи. Не случайно днешен Истанбул (Константинопол) е бил столица на древната Римска империя. След упадъка на Византия, започва развитето и на една нова Велика сила – Османската империя, съществувала близо 7 века.

През 1923 г. Турция е обявена за република, а преходът е дълъг и труден. Периодът се свързва с името на Кемал Ататюрк – първият президент, наричан „Баща на нацията“. Ататюрк въвежда редица радикани реформи – отделя религията от държавата, забранява многоженството, въвежда европейското облекло. Целта е турската държава да излезе от средновековието и да навлезе в „новите времена“. Тези промени, естествено, оказват и благорпятно влияние върху развитието на туризма.

Турците като народ са изключително сърдечни и гостоприемни. Удовлетвореността на клиентите и качественото обслужване са от изключителна важност. Веднъж посетили Турция със сигурност ще останете очаровани.

Няма как да не се влюбите и в местната кухня – ароматни и разнообразни ястия като кебап, кавърма, капама. Изключително е разнообразието от сладки изкушения – баклава, кадаиф, халва, локум, марципан. Първенец сред сладкишите е именно баклавата. Приготвя се от  точени кори с орехова плънка, богато напоени със захарен сироп. Обикновено се сервира, поръсена с настърган шам фъстък. Турските сладкиши са известни в цял свят с уникалния си вкус.

Традиционното турско кафе също заслужава да бъде опитано – характеризира се с плътен вкус и силен аромат. Приготвя се в специално джезве и се сервира в малки чашки без дръжки. Турците пият и много чай, който също се сервира в специални чаши и е доста силен.

Несъмнено Турция е истински рай за туристите. Предлага възможности за почивка в множество морски курорти, на изключително изгодни цени. Именно тук се намират едни от най- луксозните хотели в света. Особено подходящи за посещение са месеците септември и октомври. По това време активният сезон е отминал, но времето е все още топло, а цените са доста атрактивни. Едни от най- известните морски курорти са Бодрум, Кушадасъ, Мармарис, Анталия и Алания.

В Турция разбира се има и зимни курорти, като най – популярните сред тях са Улудаг и Паландокен.

В Турция има много места за посещение.

...